Відмінність між марципаном і праліне
Ми з вами часто бачимо і чуємо у розмові "смачні" слова з явно іноземним походженням: "марципан" і "праліне". Але не всі знають їх значення. Давайте розберемося, що це таке, з чим їх їдять і чим вони відрізняються один від одного.
ПРАЛІНЕ
З французької мови: praline – підсмажені горіхи з цукром. Як ви вже зрозуміли, придумали цей продукт у Франції. Праліне представляє з себе горіхову начинку. Пралиновать – значить істереть горіхи в борошно, змішати їх з цукровою пудрою і збитим білком і нанести цю начинку на тісто. Праліне звідси - сира, так і вже готова горіхова або інша (молочна) начинка, що містить горіхи. Начинка праліне найчастіше застосовується в шоколадах, цукерки, торти.
МАРЦИПАН
Це італійське marzapane дослівно «хліб Березня». Історія марципана тісно пов'язана з історією поширення мигдалю і сягає початку минулого тисячоліття. За легендою, марципан придумали в Італії, в рік великого неврожаю, коли єдиним продуктом, який пережив не той мороз, не те нашестя невідомих комах, виявився мигдаль. Винахідливий італійський народ тут же навчився робити мигдальний хліб, мигдальне піцу, солодкий марципан і спагетті з мигдальним соусом. І хоча французи твердо впевнені і стверджують, що марципан придумали вони, з цим категорично не згодні сицилійці — вони наполягають на тому, що його принесли на їх острів ще сарацини, великі любителі витончених арабських ласощів.
Отдельного упоминания в связи с марципаном заслуживает Испания, где его делали уже в VIII веке. Например, в Толедо в марципан добавляют кедровые орешки, в Риохе — лимонную цедру, а в Андалусии — его готовят в виде плиток, с начинкой из засахаренных фруктов. Также поговаривают, что марципан некогда выступал лекарством от душевных расстройств за счет своего благотворного влияния на нервную систему. В Норвегии, Германии и Голландии из года в год продукт готовят к Рождеству. Він може використовуватися для прикраси тортів і створення фігурок, виробництва мигдалевого печива і лікеру, в якості начинки для глазурованих цукерок і як окремий продукт.
Грубо кажучи, різниця між цими двома продуктами, з такими часто використовуваними у кондитерів назвами, функціональна. Праліне, як правило використовується в якості начинки. Марципан - класичне окремі ласощі або прикраса.